Köpeklere eğitim verilmesi önemli bir konudur ve köpeklerin eğitimi nasıl olmalı denildiğinde kesinlikle şiddetten uzak durulması gerektiği bilinmelidir. Eğitim için köpekle ortak bir kurulmalı, beklentiler onun anlayabileceği şekilde anlatılmalıdır. Köpeklerin eğitimi, köpeğin karakterine, ırkına ve yaşına uygun yapılmalıdır. Köpekler açlıkla eğitilmemelidir. Eğitim, okşama ve melodik bir sesle ödüllendirme yöntemiyle verilmelidir. Agresif tavırlar sergileyen köpeklerde eğitim öncelikle sahibinden başlanmalıdır. Sahibinin bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde köpekte oluşturulan olumsuz davranışların düzeltilebilmesi için sahibinin hatalı olan davranışları tespit edilmelidir. Evinde ya da okulunda şiddet görmüş olan bir kişinin köpeğini eğitirken de aynı davranış içinde bulunması muhtemeldir. Kendisine köpek eğiticisi sıfatı takan bazı kişilerin köpekte oluşturacağı baskı da kişilik bozukluğuna neden olabilmektedir.
Bu yazıda neler var?
Köpekler Nasıl Eğitilir?
Köpek hatalı eğitildiğinde aşırı korkak ya da aşırı saldırgan bir tutum içine girebilmektedir. Köpeklerin eğitimi nasıl olmalı denildiğinde öncelikle köpeğin eğitmeni ile dostluk bağı kurması gerektiği belirtilmektedir. Köpekle aynı dili konuşmasını bilen eğitimciler, köpeğe günlük hayatta uyması gerektiği öğretebilmektedir. Bu durumlara ek olarak köpekleri sahiplenen kişilere de birtakım bilgiler verilmelidir. Ayrıca hem bilgi hem de sunulacak bu eğitim sonucunda öğrenilen ortak dille meydana gelmiş ya da gelecek olan tüm sorunlar çözülmektedir. Bu sayede köpek ve sahibi birbirini anlar duruma gelmektedir. İnsanlar köpeklerin beklentilerine cevap vermesi beklenirken, köpeklerin de beklentileri, beden dili, hiyerarşik yapıları, içgüdüleri öğrenilmelidir. Bunlar öğrenilmeden köpek eğitiminin istenilen verime ulaşılamayacağı açıktır.
Yavru Köpeklerin Eğitimi Nasıl Olmalı?
Yavru köpeklerin eğitimi de önemli bir ayrıntıdır. Yavru köpekleri eğitimi, ilk önce annesinin ve kardeşlerinin yanında başlar. Ayrıca ilk eğitimlerinde beslenme ve savunma sanatını da öğrenir. Sonrasında sahiplenecek olan ailesinin yanına gitmeden sosyalleşme eğitimi verilmelidir. Bu sayede muhtemel sorunlar ile ilgili bilinçli olunabilmektedir. Temel eğitim verildiğinde köpeği kendi türüne özgü hiyerarşik yapısı, beden dili, düşünce yapısı ortaya çıkarılmakta, böylece ilk günden itibaren negatif alışkanlıklar edinmemektedir. Köpeklerin kendini insan olarak ya da inanları köpek olarak görmesi mümkün değildir. Bu nedenle eğitimleri de bu anlayışla yapılmalıdır. Köpeklerin eğitimi nasıl olmalı denildiğinde de en dikkat edilmesi gereken husus, karakterine göre eğitim verilmesine dikkat etmektir.