Rehber köpekler, görme engelli kişilere kılavuzluk etmesi amacı ile eğitim verilmiş köpeklerdir. Yolda yürürken, sahiplerini tehlikelerden korumak için onları yönlendirirler. Gerçekten görevlerini çok iyi yaparlar ve onları sadece birer hayvan olarak nitelendirmemek gerekir.
Bu yazıda neler var?
Rehber Köpekler Nasıl Çalışırlar?
Çoğu insan, köpeklerin kırmızı ve yeşil trafik ışıkları arasındaki farkı bildiğine inanır. Aslında tüm köpekler renk körüdür. Rehber köpekler, işte tam da bu nedenden dolayı bir kişiye verilmeden önce geniş kapsamlı eğitimler görürler. Bu eğitimler ile köpeklere seçici itaatsizlik öğretilir. Seçici itaatsizlik, köpeklere sahibine istediğinde itaat etme istemediğinde ise itaat etmeme hakkını verir. Örneğin; trafikte karşıdan karşıya geçerken sahibi sessizlik olduğunda bir arabanın gelmediğini tahmin ederek, köpeğine ‘ilerle’ veya ‘yürü’ komutu verecektir fakat rehber köpek o anda son model, gürültüsü duyulmayan bir arabanın geldiğini fark ederek itaat etmeyip ileri gitmez ve sahibini tehlikeden korumuş olur.
Rehber Köpeklerin Yapması Gerekenler
-Rehber köpekler, sahiplerinin engellere takılmayacakları şekilde seyahat
etmelerine yardımcı olmalıdır.
-Köpeklerin, dikkatlerini çeken kedi benzeri şeylerden kaçınmayı öğrenmiş
olmaları gereklidir.
-Sahiplerini asansörlere doğru yönlendirmelidir.
-Sahipleri dinlenirken köpekler de gürültü yapmadan oturmalıdır.
-Farklı yönlere gitmeyi bilmelidir.
Bizler rehber köpekleri yolda gördüğümüzde kesinlikle sevmeye çalışmamalıyız çünkü görevde olduklarının bilincindeler ve bu onlar için bir işkenceye dönüşüyor. Son olarak, bu köpeklerin çalışma süreleri 8 veya 10 yıldır. Sürekli hareket halinde ve dakik olmaları gerektiğinden erken yorulabiliyorlar. Daha sonra ise emekli oluyorlar. İsterlerse sahipleri ile birlikte kalıyorlar veya onları sahiplenmek isteyen ailelerin yanına gönderiliyorlar.